Stół do kuchni – jaki materiał będzie najlepszy?

Wybierając stół do kuchni, musimy podjąć szereg decyzji. O ile wielkość i kształt mebla są w dużej mierze podyktowane metrażem pomieszczenia, o tyle czeka nas trudna decyzja o tym, z jakiego materiału ma być wykonany stół do kuchni. Prezentujemy najpopularniejsze możliwości oraz opisujemy wady i zalety każdego rozwiązania.

Drewno
Klasyczny materiał to naturalne drewno. Stoły drewniane są solidne i mogą nam posłużyć przez długie lata, jednak po spełnieniu kilku warunków. W kuchni lepiej sprawdzi się stół z twardego drewna. Np. miękka sosna efektownie wygląda na początku, ale bardzo szybko widoczne sa na blacie odgniecenia i zarysowania, które psują wygląd mebla. A o takie ślady użytkowania nietrudno, szczególnie, gdy w domy są dzieci. Jasne drewno może też ulec zaplamieniu, a przebarwienia np. po czerwonym winie bardzo trudno jest usunąć. Dlatego jeśli chcemy mieć drewniany stół w kuchni, musimy postawić na mebel z twardego i raczej ciemnego drewna. Warto też pamiętać, że drewniane meble pięknie się prezentują, jeśli są właściwie konserwowane.

Płyta MDF
To jeden z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w produkcji mebli kuchennych, sprawdzi się też przy wykonaniu stołu do kuchni. Jest to płyta pilśniowa sprasowana pod ciśnieniem – materiał ten cechuje bardzo duża odporność na zmiany temperatur i wilgoć, czyli na warunki, z jakimi w kuchni należy się liczyć. Poza tym płyta MDF jest dość tania, więc to Dory wybór dla tych, którzy chcą mieć możliwość zmian aranżacji wnętrza bez dużych nakładów finansowych. Jest też odporna na plamy i zarysowania, co czyni z niej bardzo dobry wybór, jeśli chodzi o stół do kuchni.

Metal
Jest to materiał nietypowy, choć coraz powszechniej stosowany w aranżacji wnętrz. Metalowy stół do kuchni pasuje do surowego wnętrza w stylistyce industrialnej – zgra się ze szkłem, betonem, odsłoniętą cegłą. Często metalowe stoły kuchenne mają bardzo ciekawe kształty i faktury, bo ten materiał pozwala projektantom na duża dozę kreatywności. Interesująco będzie się np. prezentował stół z ażurowym blatem, warto jednak przy każdym modelu zwrócić też uwagę na jego funkcjonalność.

Szkło
Szklane blaty wyglądają interesująco i są łatwe do utrzymania w czystości. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ich grubość – zbyt cienkie mogą być bardzo delikatne, a w kuchni nietrudno o uszkodzenie.

Tworzywo sztuczne
Plastikowe meble do kuchni mają swoje zalety – przede wszystkim to niemal nieograniczona paleta kolorystyczna, co pozwala zaszaleć przy aranżacji oryginalnego wnętrza są też tanie i łatwe do utrzymania w czystości. Wady? Plastik – jeśli jest źle użyty – może wyglądać kiczowato i tandetnie. Niektóre plastikowe blaty kuchenne są też złej jakości, łatwo łamią się i pękają. Wybierając plastikowy stół do kuchni trzeba więc dużą uwagę zwrócić na jakość tworzywa, z jakiego wykonano mebel.
 

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.